Pædagogisk grundlag
Overordnede rammer
Grundforudsætningen for det pædagogiske grundlag er, som beskrevet i Værdigrundlaget, at finde i balanceringen mellem modpolerne ydre styring og selvstændig mestring. For dermed at skabe det optimale udgangspunkt for det pædagogiske arbejde, og kvaliteten heraf, er denne grundforudsætning også konkretiseret og afspejlet i de fysiske rammer.
De unge er således forsvarligt lukket inde, og sikkerhedseksperter har sikret, at de bedste systemer hertil er anvendt. Medarbejderne oplæres i kontinuerligt være opmærksomme på, at alle sikkerhedsstandarder overholdes, og systemerne anvendes optimalt.
Samtidig er der i byggeriet stærkt fokus på oplevelsen af åbenhed; man kan se gennem det omgivende hegn, bygningerne er placeret i naturskønt område, og der er store vinduespartier, der sikrer, at der kan profiteres heraf. I sammenhæng hermed er den pædagogiske tilgang at møde de unge åbent og respektfuldt, så der er mindst muligt fokus på indespærring som et pædagogisk element.
Ligeledes er bygningerne placeret således, at der er klar adskillelse mellem de forskellige elementer i hverdagen. Bosteder, undervisningsbygning, værksteder og sportsbygning er fysisk adskilte, hvorved der også fysisk er klar skelnen mellem obligatoriske strukturerede læringsforløb og mere frie individuelle udfoldelsesmuligheder.
Organisation
Den Sikrede Institution KOMPASSETs ledelse udgøres af forstander og to afdelingsledere.
Forstanderen er overordnet ansvarlig for alle elementer af tilbuddet.
Afdelingslederne er ansvarlige for den daglige nære ledelse af de enkelte dele af tilbuddet.
Den samlede ledelse foregår i dagligdagen i tæt samarbejde forstander og afdelingsledere imellem, og i overensstemmelse med institutionens værdier og pædagogiske grundlag.
Den samlede stabsfunktion, der ud over ledelsen rummer psykoterapeut/psykolog og socialrådgiver, koordinerer i hverdagen tæt, hvorved det sikres, at der er sammenhæng i alle elementer af tilbuddet.
Psykoterapeuten/psykologen varetager screening af de unge, med henblik på at afdække behov for videre psykiatrisk udredning, og er ligeledes ansvarlig for at tilrettelægge psykoedukation/undervisningsforløb på højt specialiseret niveau for de unge, som fokuserer på afdækning af den enkeltes vanskeligheder og indlæring af nye handlemønstre, eksempelvis i forhold til aggression, misbrug og seksualitet.
Også i relation til skabelsen af et godt arbejdsmiljø har psykoterapeut/psykolog, i tæt samarbejde med ledelsen, en væsentlig funktion i skabelsen af attraktive arbejdspladser og en dynamisk faglighed, idet denne varetager supervision og kriseberedskab, undervisningsforløb for personalet.
Socialrådgiveren er af markant betydning for koordineringen til myndighed, og fungerer som garant for kvaliteten af samarbejdet. Dette gælder for såvel af daglige praktiske spørgsmål i forhold til den unge, som i forbindelse med udveksling af oplysninger i forbindelse med udredning og arbejdet med handleplan, individuelle planer m.v.
Der ud over rummer institutionen ca. 25 faste medarbejdere, primært pædagogisk uddannet personale i bohusene, lærere i skolen, og håndværksuddannede i værkstedsfaciliteterne. Disse er de absolutte nøglepersoner i udførelsen af den socialpædagogiske og undervisningsmæssige indsats, funderet i værdigrundlaget og det pædagogiske grundlag.
Kontaktpædagogerne/-lærerne har en særligt funktion som bærere af den røde tråd i den enkelte unges individuelle plan, og skriftliggørelsen af det relevante.
Hverdagen
Hverdagen forløber overordnet i en velorganiseret struktur, som lægger vægt på både undervisning, værkstedsarbejde, fritidsaktiviteter, huslige gøremål og samtaler med psykoterapeut/psykolog. Ligeledes er der mulighed for besøg og telefonsamtaler, såfremt der er givet tilladelse hertil af retten/myndighed.
Selve strukturen skal samtidig understøtte en udvikling mod hensigtsmæssig udnyttelse af døgnets timer.
Undervisningen/skole er et centralt element i hverdagen. Skolen fungerer alle hverdage hele året, idet det at blive rustet uddannelsesmæssigt er et væsentligt element i generel positiv udvikling, og størst mulig grad af mestring. Mange i den sikrede institutions målgruppe vil have negative erfaringer med skolegang, ligesom der kan være meget forskellige faglige niveauer. Det skal derfor være muligt at skærme enkelte elever og lave individuel undervisning, hvor der er behov for det, samtidig med at der så vidt muligt etableres små hold, så der trænes i almindelige skolesituationer.
Undervisningen fungerer i samspil og vekselvirkning med værkstedsaktiviteter. Værkstedsaktiviteter som håndværk, musiske og diverse kreative aktiviteter kan inddrages som element i de enkelte fag, ligesom værkstedsaktiviteterne kan foregå selvstændigt, og eksempelvis fungere som en form for arbejdspraktik og brobygning til videre beskæftigelsesmulighed efter endt ophold på den sikrede institution.
Diverse værkstedaktiviteter kan ligeledes indgå som en del af fritidstilbuddet, hvor der også er gode muligheder for sportsaktiviteter, såvel inde som ude på de indhegnede boldbaner. Overordnet er et fokus med fritidstilbuddet, at de unge får afsøgt muligheder, og eventuelt får interesse for aktiviteter, der kan bidrage til en hensigtsmæssig brug af fritid efter endt ophold. Samtidig understøtter den fysiske udfoldelse en naturlig træthed, der kan skabe indre og ydre ro, og intentionen om at opretholde en hensigtsmæssig døgnrytme.
Aktiviteter kan foregå individuelt og i hold. Der er skemalagte fritidsmuligheder, men også mulighed for at udfolde sig mere frit i bohusene, når dagsstrukturen giver mulighed herfor. I hvert hus er der således gode muligheder for spil og hygge, ligesom man kan trække sig på eget værelse, som er udstyret med lås. Hermed kan den enkelte skærme sig fra de øvrige unge, hvis der er behov for det. I nattetimerne er de unge låst inde på eget værelse, hvorved nattero og en hensigtsmæssig døgnrytme understøttes. Alle værelser er udstyret med kaldeanlæg, så en medarbejder til hver en tid kan kaldes.
Ugestrukturen indebærer desuden faste dage med eksempelvis rengøring, madlavning og tøjvask. Intentionen hermed er at opbygge basale kompetencer i forhold til for eksempel at klare sig i egen lejlighed, når dette måtte blive aktuelt.
Et væsentligt element i hverdagen er endvidere jævnlige samtaler med psykoterapeut/psykolog. Ud over at lave screening af de unge med henblik på afdækning af behov for psykiatrisk udredning, varetager psykoterapeut/psykolog psykoedukation og undervisningsforløb i forhold til de unges specifikke vanskeligheder, med henblik på indlæring af nye handlemønstre. Disse forløb indebærer også seksualvejledning og vejledning i relation til misbrug.
Endelig vil der, såfremt dette er fastsat af retten/anbringende myndighed, være mulighed for planlagte besøg af, eller telefonsamtaler med, netværk og forsvarer, eller afhøring af politi. Der er til dette formål indrettet et særligt besøgsrum, som både er indrettet til hyggeligt samvær, og er forsvarligt sikret.
Den Sikrede Institution KOMPASSET prioriterer i den forbindelse samarbejdet med forældremyndighedshaver højt, når et sådant samarbejde er muligt. Denne prioritering skyldes, at det nære netværk er oftest af markant betydning for den unge, og er nøglepersoner i den videre udvikling og trivsel efter endt ophold på en sikret institution.
Den pædagogiske tilgang
Den professionelle relation, medarbejderne i alle delelementer af hverdagen indgår med de unge i, funderes på kerneværdierne professionalisme, ordentlighed og lydhørhed.
Professionalismen betyder, at alt personale på alle måder er engageret i at gøre en positiv forskel for de unge, forstå den enkelte, og bringe sin viden i spil på den baggrund. Personalet søger derfor kontinuerligt den gode kontakt til de unge, og er fysisk til stede og deltagende i aktiviteter sammen med dem. Af samme grund er personalefaciliteter adskilt fra ungeområderne, således at personaleområder kun anvendes, når det er nødvendigt. Det er i den direkte kontakt med de unge, at det er muligt at gøre en positiv forskel, og understøtte motivation og individuel udvikling mod nye handlemønstre, i henhold til institutionens værdier.
Ordentligheden betyder netop, at vi er dedikerede til den mellemmenneskelige opmærksomhed, som fordres, når vi tager det ansvar på os, som ligger i at gøre en positiv forskel for nogle af de mest marginaliserede unge i samfundet. Vi må vise i praksis, at vi har en reel og engageret interesse for dem.
Lydhørheden betyder i sammenhæng hermed, at vi til hver en tid forsøger at forstå, hvad den unge forstår, således at vi i vores socialpædagogiske praksis tager udgangspunkt i forlængelse af den unges egen forståelse af sig selv og sine handlinger.
Denne tilgang i den professionelle relation betyder eksempelvis:
- Der søges altid en konstruktiv og positiv kontakt til de unge, baseret på menneskeligt og fagligt nærvær, fysisk og psykisk tilstedeværelse, og interesseret opmærksomhed
- Etik er til hver en tid i højsædet, med fokus på retssikkerhed, ligeværdighed og respekt for kultur, baggrund etc.
- Det pædagogiske personale optræder troværdigt og tryghedsskabende. Der er sammenhæng mellem, hvad man siger, og hvad man gør, hvilket også betyder, at personalet tager ansvar for situationen, også hvis noget er ved at køre af sporet.
- Det undgås, via professionalisme, ordentlighed og lydhørhed, i videst muligt omfang at indgå i magtanvendelse. Når det ikke er muligt at forebygge magtsituationer, håndteres disse tydeligt, men med mindst muligt indgribende midler, og med parathed til at fortsætte den positive kontakt, så snart det er muligt.
- En løbende faglig og tværfaglig teoriudvikling og –udforskning internaliseres på institutionen. Der er forpligtelse til at deltage i supervision og anden udviklingsfremmende virksomhed.
Skriftlig dokumentation og samarbejde med eksterne
Den Sikrede Institution KOMPASSET har mange eksterne samarbejdspartnere, som alle omfattes med professionalisme, ordentlighed og lydhørhed.
Alle dele af offentlig myndighed ønskes givet det bedst mulige udgangspunkt for videre beslutninger og tilrettelæggelse af støttetilbud, hvorfor også fagligheden skal komme til udtryk i alt skriftligt materiale fra Den Sikrede Institution KOMPASSET. Dette i respekt for, at opgaverne fundamentalt set løses for kommunerne, som har myndighedskompetencen.
Individuelle planer, udredningsarbejde og statusrapporter er således kontinuerligt i fokus som dokumentation for arbejdet, hvorved myndighed til hver en tid kan få et skriftligt produkt af særegen høj faglig kvalitet. Ambitionen er, at myndighed får så kvalitativt godt udredningsmateriale, at eksempelvis fejlanbringelser, efter endt ophold hos os, undgås. Hermed kan der potentielt spares udgifter, samtidig med at den unge får det optimale tilbud, med henblik på opnåelse af formålet om størst mulig grad af selvstændig mestring.
Om det pædagogiske grundlag
Det pædagogiske grundlag er at betragte som et dynamisk dokument, som til hver en tid skal være genstand for refleksion, og dermed også eventuel justering. Dette i forlængelse af at det hviler på ambitionen om Den Sikrede Institution KOMPASSET som et tilbud i særklasse, og altså kendetegnet ved en dynamisk faglighed.
Det er imidlertid et krav, at det til enhver tid gældende pædagogiske grundlag følges.
I lighed med at det pædagogiske grundlag hviler på de præmisser, der opstilles i værdigrundlaget, som er mere tidløst, operationaliseres også det pædagogiske grundlag i mere klare konkreter i form af døgnplaner, vejledninger, instrukser med videre.
Links og filer